W czasach powojennych popularny stał się slogan reklamowy, którego autorstwo przypisuje się Melchiorowi Wańkowiczowi, „Cukier krzepi!”. Dzisiaj o wiele bliżej nam do innego hasła głoszącego, że cukier to „biała śmierć”. Wiemy na temat cukru znacznie więcej, niż nasi dziadkowie, a jego szkodliwy wpływ na zdrowie jest nam powszechnie znany.

Negatywne skutki nadmiaru cukru w diecie
Negatywne skutki nadmiernego spożywania cukru można by wymieniać godzinami. Zbyt duża ilość cukru w diecie z pewnością nie wpływa korzystnie na nasz mózg. Naukowcy wśród konsekwencji diety bogatej w cukier wymieniają przede wszystkim problemy z pamięcią. Co ciekawe, wiele badań wskazuje na powiększone o około 58 % ryzyko depresji u osób spożywających cukier w dużych ilościach.

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi określany jest mianem hiperglikemii. Prowadzi ona do uszkodzenia mięśnia sercowego. Cukier ponadto działa podobnie jak tłuszcz zwiększając również poziom cholesterolu we krwi, który jak wiadomo, powoduje zmiany miażdżycowe oraz nadciśnienie tętnicze. Za szczególnie szkodliwy uznany został grzech popełniany przez większość z nas, a mianowicie picie słodzonych napojów.

Rafinowany cukier jest także niebezpieczny dla naszych stawów. Niszczy, bowiem strukturę kolagenu, z którego zbudowane są stawy. Kolagen jest elementem budulcowym nie tylko stawów, ale również skóry. Sypiąc dwie łyżeczki cukru do herbaty, weźmy, więc pod uwagę fakt, że sami się postarzamy. Pod wpływem cukru włókna kolagenu i elastyny ulegają zniszczeniu, a nasza skóra staje się mniej jędrna.

Na diecie bogatej w cukier cierpi również nasz przewód pokarmowy. Zbyt dużo cukru powoduje nadmierne namnażanie się Candida albicans, grzybów występujących naturalnie w naszym przewodzie pokarmowym. W efekcie grozi nam drożdżyca, czyli infekcje grzybicze skóry i błon śluzowych. Jednak to nie wszystko. W przewodzie pokarmowym cukier przekształca się w alkohol, więc wzdęcia, gazy i niestrawności są nieodłącznymi objawami spożywania dużej ilości cukru.

Z powodu cukru może cierpieć także nasza wątroba. Nadmiar cukru powoduje odkładanie się w organizmie tkanki tłuszczowej. Niestety ten problem dotyczy nie tylko tkanki podskórnej, ale i wnętrza jamy brzusznej. Stłuszczenie wątroby oraz otyłość brzuszna to naturalna konsekwencja jedzenia cukru w nadmiarze.
O szkodliwym w pływie cukru na zęby uczy się już małe dzieci. Cukier przyczynia się do uszkodzenia zębów oraz kości. Wypłukuje, bowiem wapń z organizmu. Zmniejsza również naszą odporność. Nie potrzebujemy chyba więcej powodów, by podjąć próbę rezygnacji z cukru w naszej diecie.

Categories:

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *