Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. No cóż, jednak jedno jest pewne – naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne naleśniki z truskawkami. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o naleśnikach!

Zacznijmy od tego, że sama nazwa wywodzi się od wyrazów „nalewać” i „maślanka”, którą dopiero z czasem zastąpiło słodkie mleko. Są one serwowane ze słodkim serem lub przecierem jabłkowym, z przeróżnymi nadzieniami, słodkie i na ostro, zapiekane lub schłodzone. Naleśniki znane są pod każdą szerokością geograficzną, jednak to Włosi uzurpują sobie prawa autorskie do smacznego wynalazku. Jak twierdzą powstały we Florencji skąd przywiozła je do Francji Katarzyna Medycejska, gdy poślubiła francuskiego króla. Spór o pochodzenie naleśnika pozostawiamy historykom, a sami oddajmy się w kulinarną podróż.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych naleśników z truskawkami 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie naleśników z truskawkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: jedna szklanka mąki, dwa jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki wody mineralnej oraz 30 mililitrów oleju. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: jedna łyżka miodu, dwie łyżki płatków migdałowych, jedna łyżka orzechów włoskich, 30 gramów tłuszczu do smażenia, 300 gramów świeżych truskawek, 100 gramów cukru, dwie łyżki syropu klonowego, jedna łyżka margaryny oraz trzy listki mięty. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie naleśników z truskawkami!

Sposób przygotowania pysznych naleśników z truskawkami!

Na początku 1/3 truskawek zasyp cukrem, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Po czym pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Gdy to zrobisz to miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców. Następnie do miski wbij jajka, dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji. Potem na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Po czym zaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Gdy to zrobisz to polej je syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Potem całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Na koniec udekoruj listkami mięty lub melisy. I gotowe! Smacznego!

Categories:

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *