Pyszne, wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Wyśmienity, wyraźnie kwaskowaty i gęsty, serwowany z mięsem i dodatkami, może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny żurek góralski. Przeczytaj go koniecznie!

Czemu warto jeść pyszny żurek góralski?

Zacznijmy od tego, że żurek góralski powinieneś doprawić popularnymi przyprawami, takimi jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Poza tym sprawdzi się także dodatek kminku, który doskonale podkreśli smak wędzonki. Jeżeli chodzi o grzyby suszone to najlepiej jest wcześniej namoczyć, a następnie wodę tę wykorzystać do doprawienia żurku. Tuż po ugotowaniu dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw przez chwilę pod przykryciem. Potem dodaj kiełbasę, np. wędzoną lub białą. Poza tym świetnym sposobem na urozmaicenie żurku będzie również łyżka tartego chrzanu. Żurek góralski nadaje się doskonale do serwowania w miseczkach chlebowych – wydrąż, je, podpiecz i podawaj od razu po przelaniu do nich zupy. Jeśli serwujesz ją w talerzach, podaj z kromką chleba. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego żurku góralskiego

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego żurku góralskiego to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: pół kilograma żeberek, jedna marchewka oraz jedno opakowanie Żurek na wędzonce Knorr. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: pół pora, pół selera, trzy ziemniaki, dwie cebule, 100 gramów suszonych borowików, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznego żurku góralskiego!

Sposób przygotowania pysznego żurku góralskiego!!

Najpierw warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej około połotrej litra zimnej wody. Potem doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę. Gdy to zrobisz to dodaj ziele angielskie, liść laurowy, kminek, suszone grzyby oraz pieprz. Po czym gotuj wywar powoli przez około godzinę. Następnie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Potem dodaj je do wywaru i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Gdy to zrobisz to żurek z wędzonką Knorr przesyp do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Następnie połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając, tak by nie powstały grudki. Na koniec dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne, po czym podawaj z chlebem. I gotowe! Smacznego!

Categories:

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *