Kuchnia włoska należy do najbardziej rozpoznawalnych i popularnych kuchni na świecie, a na pewno w Europie. W Polsce również cieszy się nieustającą popularnością, a włoskie restauracje lub pizzerie rosną jak grzyby po deszczu nawet w najmniejszych miasteczkach. W czym tkwi sekret?
 

Kuchnia wspaniałych smaków 
Włosi musieli idealnie wstrzelić się w kubki smakowe innych narodowości. Pomimo tego, że wydawać by się nam mogło, że znamy kuchnię włoską, to im więcej chcemy się w tym zakresie nauczyć, tym bardziej nas zaskoczy. Nie tylko włoscy mistrzowie kuchni, ale również i panie we włoskich domach dbają o wysoką jakość produktów oraz przyprawianiu potraw świeżymi i aromatycznymi ziołami. Być może dlatego tak szalejemy na punkcie spaghetti bolognese lub lasagne?
Włochy to państwo, które składa się z dwudziestu regionów, a każdy region słynie z własnych tradycji kulinarnych i potraw. Idea, która łączy wszystkie regiony jest jednak taka sama – proste i szybkie gotowanie. Znacie pizzę Margherittę? Cienkie ciasto z odrobiną oliwy, sosem pomidorowym, serem mozzarellą i ziołami? Pomimo niewielkiej ilości składników, wygrywa z wieloma skomplikowanymi daniami.

Kuchnia włoska to… pomidory i oliwa
Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazję odwiedzić słoneczną Italię, nie żałujcie pieniędzy na rozkoszowanie się włoską kuchnią! W podróż do Włoch możemy się wybrać również w naszej własnej kuchni – wystarczy zaopatrzyć się w dużą ilość pomidorów, oliwy, makaronu, oregano i bazylii, a już wyczarujemy pyszne danie.
Nie zapominajmy też o nieziemskich serach! Kto z nas nie zna ich nazw i smaku? Mozzarella, parmezan, Gorgonzola, ricotta oraz setki rodzajów serów pleśniowych, które idealnie łączą się z półwytrawnym winem. Z serów możemy zrobić dosłownie wszystko, od sosów, zupy, aż do głównego dodatku do pizzy!

Co jeszcze kochamy we włoskiej kuchni?
Włosi rozpieszczają nas wspaniałymi potrawami z owocami morza! Oczywiście, nie każdy musi być ich fanem, ale warto spróbować pysznych krewetek, małży czy ośmiorniczek w różnorodności smakowej. Dla tych, którzy preferują inny typ kuchni, dobrym rozwiązaniem mogą być dania z tuńczykiem czy łososiem albo szynką parmeńską. Włosi są mistrzami w przyprawianiu mięs, dlatego jeśli będziecie mieć okazję, spróbujcie ich wybitnej dziczyzny!

Categories:

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *